TV-kviz postaja multimedijski, saj bodo sedmošolci, osmošolci in devetošolci svoje odgovore praktično prikazali oziroma dokazali.

V 23. oddaji se na pot do četrtfinala podajajo Jože Avgust, Matija in Amber Lina iz OŠ Poljane (rumeni) ter Denis, Mark in Rok iz OŠ Lucija (vijolični). Spogledujejo se z dragimi kamni. Znanje o notnih zapisih, Harryju Potterju, premikih ure in super močeh prvega človeka na Luni kar leti v nebo, zato jih električni tok nekoliko prizemlji. Kdo je spretnejši v labirintu in kdo ima hitrejše prste, pa v Malih sivih celicah.

Kviz je sestavljen iz vprašanj, ki naslavljajo sedem vrst inteligentnosti: gibalno, jezikovno, logično-matematično, prostorsko, glasbeno, medosebno in intrapersonalno. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se bo preizkusilo v bralni pismenosti, znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. Posebnost kviza je tudi možganski labirint, ostaja pa tudi še boj za brihtolina, ki podvoji točke vprašanja po izbiri ekipe in je morda ključen za zmago ene od ekip. Oddaja Male sive celice že 26. leto poudarja veličino znanja slovenskih osnovnošolcev. Na letošnja predtekmovanja se je prijavijo 263 ekip iz 142 šol. Le najboljših 32 pa se bo pomerilo v studijskem delu kviza. Z novo sezono bomo še bolj kreativni in posvečeni iskanju znanja, razmišljanja in predvsem sodelovanja. Oddaja bo nekoliko krajša, a še bolj polna atraktivnih vsebin. Labirint je dobil novo podobo, in še več možnosti sodelovanja, premetavanja črk naše abecede. Voditelj Nik je ob prenovljenem labirintu dejal: »Ko sem zagledal večji in še bolj zapleten labirint, poln žogic in penastih kock, sem postal kot mali otrok in se z užitkom zagnal vanje in iskal črke. Res super mentalno – fizičen preizkus.« Poleg stalnih rubrik, pa se bodo tekmovalci v letošnji sezoni ogreli z rubriko Kaj manjka? Oddajo vodi Nik Šrklec, pri eksperimentih in širjenju bralne kulture pa mu pomaga novinarka Jasna Merklin. Jasna o novem izzivu – branju z mladimi – pove: » S slastjo in na dušek berem knjige, ki jih imamo na seznamu oddaje. Resnično je veliko modrosti in zabave skrite za platnicami mladinske literature.« Urednica Maruša Prelesnik Zdešar, tudi velika promotorka kakovostnega branja, doda besedo hvaležnosti, da v rubriki Prebrane celice osnovnošolci radi sodelujejo in predvsem, kako radi berejo knjige in hkrati zavrača stereotip, da mladostnike pisana beseda ne privlači.

Dostopnost