V torek, 11. 6. 2024, so učenci Osnovne šole Lucija na zaključni prireditvi v šolski telovadnici izvedli poučno in očarljivo mladinsko spevoigro z naslovom Kresniček, ki jo je spesnil Radovan Gobec.

Prireditev je združevala petje, igro in čarobnost gledališča, kar je ustvarilo nepozabno izkušnjo za vse prisotne. Prav tako je združila in povezala v celoto učenke in učence od drugega do devetega razreda, ki so s svojo energijo in predanostjo ustvarili prav posebno vzdušje.

Njihova usklajenost na odru, domiselna izvedba glasbenih točk in prisrčna igra so nas popeljali v svet majhnega Kresnička, ki je zaradi nagajanja rožicam in živalcam na logu izgubil svojo lučko. Po dolgem iskanju svoje lučke se je Kresniček pokesal, zato mu je sonce vrnilo svetlobo, s katero je lahko ponovno svetil in kazal pravo pot vsem ostalim.

V glavni vlogi Kresnička je nastopila Ivana Jelaš, učenka 8. razreda. Njena vokalna izvedba je bila izjemna – čista, emotivna in tehnično dovršena. S svojim talentom je dodala poseben čar liku Kresnička in poskrbela, da so se vsi gledalci povezali z zgodbo na višji ravni.

V solističnih vlogah so se ji kot recitatorji pridružili še naslednji učenci in učenke: Naja in Zarja Oštir Žvokelj (6. razred) v vlogi Kresnice I in Kresnice II, Aljoša Špacapan (5. razred) v vlogi Kresnice III, Zana Novarlić (5. razred) kot Mak, Anja Zalokar (5. razred) kot Roža I in Elly Žlak Žafran (6. razred) v vlogi Rože II. Kot solo pevci oz. pevke so se Kresničku pridružili še: Naia Andrejc Šinkovec (5. razred) v vlogi Slaka, Ajda Špacapan (7. razred) v vlogi Polža, Eva Lovrečič iz 9. razreda v vlogi Mravlje, ki je s protagonistko zapela tudi v duetu, Elizabeta Gracej (4. razred) v vlogi Zvezde, Adrian Lazar (4. razred) v vlogi Lune in Saša Blagojević (5. razred) v vlogi Sonca.

Zgodba je s plesno točko vil pridobila še ščepec čarobnosti, ki je sestavni del vsake pravljice. Plesalke Maja Car, Ana Fatorič, Karin Hrvatin, Maša Dolinar, Žana Trstenjak, Živa Ovsenik, Leila Medenhodžić, Nina Butinar in Sanela Haziri – učenke 6. razreda so v svoj nočni sanjski ples zvabile Kresnička ter mu na njegovi poti iskanja lučke vlile moč in vztrajnost ter mu povrnile upanje v pozitiven izid. V koreografijo so učenke vnesle kar nekaj uglajenih in dovršenih gibov, ki se jih ponavadi vidi na nastopih in tekmovanjih šolskih plesnih klubov.

Zaokrožen zvok in celovitost prireditvi je prispeval tudi Otroški pevski zbor OŠ Lucija, ki ga sestavljajo učenci od 2. do 5. razreda. V vlogi Pikapolonic, Kresničkov in Rožic so nastopili:
Shkelqesa Berisha, Veronika Boichenko, Viktoria Braškin, Laura Čarman, Matej Loboda, Mia Morgan, Naja Pegan, Stella Počeko, Mila Sredojevič, Desire Trani; Shirin Bećirović, Vlada Ilić, Svit Sovrè (iz 2. razreda); Julija Sadiković, Špela Medvešček, Kassia Ž. Beganovič; Ajda Hrvatin, Ana Starič, Ela Jakopin, Tisa Sovrè (iz 3. razreda), Elizabeta Gracej, Tara Markovič, Lara Krivograd, Adrian Lazar, Rebeka Loboda, Melanie Petrovčič, Tinkara Požlep (iz. 4. razreda), Podružnična šola Strunjan: Ana Marija Petrovič, Julija Petrovič, Erika Brečevič in Iva Zudič.

Dogodek je povezovala Laura Ceroici iz 7. razreda.

Poslušalce in gledalce je lahko takoj po dvigu odrske zavese sprejala scenografija, ki je na inovativen način dodala globino in toplino predstavi. Minimalistična, a domiselna uporaba materialov, svetlobnih efektov in video ozadja je odlično dopolnila zgodbo in vzpostavila pravo pravljično atmosfero. Izjemno je bilo videti, kako so preprosti elementi, kot so papirnate lučke in reciklirani materiali, lahko ustvarili tako očarljiv učinek.

V uvodnem delu prireditve je celotna šola z navdušenjem zapela Zdravljico, ki ji je sledil nastop 4. A razreda s pesmijo Do re mi.

Na koncu se je potrebno zahvaliti učiteljski ekipi, ki je s svojim delom dokazala, da lahko tudi šolske produkcije dosežejo zavidljivo raven profesionalnosti. Sodelovali so: pianist Robert Vatovec (zunanji), dirigent Saša Prinčič, režiserka Manja Kubik Živković, mentorica plesne točke (vile) Sara Flego, šepetalka Joži Bukovšek, scenografistke Ines Krapež, Tanja Zadel, Joži Bukovšek, ozvočenje Miha Steinbacher, kamera – Polona Klemše Kinkopf in David Wratny, video operater Evi Petaroš, post produkcija in montaža videa David Wratny, pomoč pri ozvočenju nastopajočih – Ines Krapež in Manja Kubik Živković. Organizacija šolske predstave je bila v šolskem letu 2023/2024 zaupana učitelju glasbene umetnosti – Saši Prinčiču.

Prireditev je zaključila ravnateljica z vzpodbudnimi besedami.

David Wratny


Dostopnost