V četrtek, 21. 4. 2022,  so v Luciji predali v uporabo prvo 3D-zebro v občini Piran, inovativni prehod za pešce za varnost najranljivejših v prometu. Občina Piran se je pridružila projektu zavarovalnice Generali in Zavoda Varna pot, ki so združili moči na področju zagotavljanja večje varnosti pešcev, posebno otrok in starejših, kolesarjev ter voznikov skirojev. Z umeščanjem inovativnih tridimenzionalnih prehodov za pešce, 3D-zeber, želijo v območjih umirjenega prometa zmanjšati število žrtev in voznike spodbuditi k dodatnemu zmanjšanju hitrosti ter večji pazljivosti.

Lucijska 3D-zebra v občini Piran je prva tovrstna zebra v slovenski Istri, v sklopu akcije »Varno ima vedno prav«. Šolska pot v Luciji, natančneje na cesti za obrtno cono v Fazanu, ki vodi do Osnovne šole Lucija, je od danes opremljena s 3D-zebro. Prehod je videti kot navidezna ovira na cestišču, zaradi česar vozniki dodatno zmanjšajo svojo hitrost, ki je na tem območju že omejena, saj se prehod nahaja na območju umirjenega prometa.
Dogodek ob predstavitvi nove 3D-zebre v Luciji je popestril tudi glasbenik in raper Trkaj, ki je ob pomoči tretješolcev Osnovne šole Lucija zapel himno projekta za večjo varnost najranljivejših v prometu »Varno ima vedno prav«. Trkajeva pesem je otroke in vse udeležence v prometu spomnila na napake, ki jih v prometu delamo vsi, tako pešci kot tudi kolesarji in vozniki. Prenaša pa zelo pomembno sporočilo: “Ko se enkrat zgodi, ne morš cajta nazaj dat” – ko se zgodi nesreča, ni več mogoče zavrteti časa nazaj, zato previdnost v prometu velja v vsakem trenutku.

Video: Tina K.

Foto: mediaspeed.net

Dostopnost